serie: Appartementenportret

In 2015 en 2016 vindt er groot onderhoud plaats aan het karakteristieke appartementencomplex waar ik woon. Voor het eerst. En het is nodig. De gevels worden gereinigd, nieuwe kozijnen geplaatst en het dak wordt vernieuwd. Het gebouw zal er na de werkzaamheden als nieuw uitzien. Deze fotoserie is een portret van het complex in de nog originele staat.

Achtergrond van het gebouwencomplex:

Adriaen van Ostadelaan 155-169 / Israëlslaan 2-16. Woningen en garages, 1952. Architecten: A.P. Koster en A. van Verhagen.

In het kader van het Uitbreidingsplan Kromme Rijn werden aan de noordzijde van het water woningen gebouwd voor de beter gesitueerden. Aan de Rubenslaan waren flats en grondgebonden woningen gepland.

Het flatcomplex behoort samen met de Stadionflat en de villa's aan de Breitnerlaan tot de in architectonisch opzicht meest opvallende onderdelen van het plan Kromme Rijn. De flats hadden voor die tijd ruime woningen en extra voorzieningen. Het meest opmerkelijk is echter het materiaalgebruik en de decoratie van de gevels. De balkons hebben dragende betonnen zuiltjes en medaillons met de tekens van de dierenriem en de bronzen deurpartijen vormen een opvallend element.

Tussen de flats in staat het stookhuis, waarvan de rijzige schoorsteen een dominant onderdeel vormt. Het stookhuis is niet meer in gebruik, maar de vereniging van eigenaren houdt de schoorsteen in goede staat van onderhoud, vanwege de beeldbepalende functie.

bron: Gids voor architectuur en stedenbouw in Utrecht 1900-2005, ISBN 90 6868 361 6

--

Deze fotoserie is binnenkort ook beschikbaar als fotoboek.

Bekijk ook mijn fotoserie met verschillende bewoners van dit complex in hun huiskamers: serie: Huiskamers